Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina
1,5 godziny
4 porcje
Jak przygotować
-
mikserze z dostawką do mieszania wymieszaj krótko na raz twaróg, mascarpone, jaja, skrobię na jednolita masę.
-
Czekoladę rozpuść w mikrofali. Do czekolady dodaj kilka łyżek masy serowej aby ją zahartować. Następnie dodaj ją do reszty masy i dokładnie wymieszaj.
-
Herbatniki zmiksuj w blenderze kielichowym z rozpuszczonym masłem. Masa musi być lekko lepka.
-
W tortownicy wyłóż dno papierem do pieczenia. Następnie wyłóż spód z herbatników i wyrównaj. Ułóż na spodzie kawałki pokrojonych brzoskwiń a następnie wylej na górę masę serową. Całość piec w 150°C z termoobiegiem przez 45 minut. Ważne aby na dnie piekarnika umieścić naczynie z 2 szklankami wrzątku podczas pieczenia.
-
Pozostałe masło rozpuść w rondelku z 2 łyżkami wody i cukrem. Gdy się zagotuje dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
-
Odstaw masę do wystygnięcia a następnie formuj z niej kulki o średnicy 2,5 cm. Odpiekać w 200°C na papierze do pieczenia aż ładnie się zarumieni.
-
Po wyjęciu gorące przełożyć na obróconą filiżankę i pozostawić do wystygnięcia.
Składniki
twaróg mielony – 500 g
mascarpone – 0,125 g
jaja – 2 sztuki
biała czekolada – 3 tabliczki
skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
masło – 1/3 kostki + 1/5 kostki
cukier – 4 łyżki
mąka – 2 łyżki
brzoskwinie z puszki – 1 opakowanie
herbatniki – 200 g
sorbet malinowy – 4 gałki
mięta do dekoracji