Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

czas przygotowania

1,5 godziny

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • mikserze z dostawką do mieszania wymieszaj krótko na raz twaróg, mascarpone, jaja, skrobię na jednolita masę.

  • Czekoladę rozpuść w mikrofali. Do czekolady dodaj kilka łyżek masy serowej aby ją zahartować. Następnie dodaj ją do reszty masy i dokładnie wymieszaj.

  • Herbatniki zmiksuj w blenderze kielichowym z rozpuszczonym masłem. Masa musi być lekko lepka.

  • W tortownicy wyłóż dno papierem do pieczenia. Następnie wyłóż spód z herbatników i wyrównaj. Ułóż na spodzie kawałki pokrojonych brzoskwiń a następnie wylej na górę masę serową. Całość piec w 150°C z termoobiegiem przez 45 minut. Ważne aby na dnie piekarnika umieścić naczynie z 2 szklankami wrzątku podczas pieczenia.

  • Pozostałe masło rozpuść w rondelku z 2 łyżkami wody i cukrem. Gdy się zagotuje dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

  • Odstaw masę do wystygnięcia a następnie formuj z niej kulki o średnicy 2,5 cm. Odpiekać w 200°C na papierze do pieczenia aż ładnie się zarumieni.

  • Po wyjęciu gorące przełożyć na obróconą filiżankę i pozostawić do wystygnięcia.

Składniki

twaróg mielony – 500 g
mascarpone – 0,125 g
jaja – 2 sztuki
biała czekolada – 3 tabliczki
skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
masło – 1/3 kostki + 1/5 kostki
cukier – 4 łyżki
mąka – 2 łyżki
brzoskwinie z puszki – 1 opakowanie
herbatniki – 200 g
sorbet malinowy – 4 gałki
mięta do dekoracji

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

-->