Creme brulee
45 minut
10 porcji
Jak przygotować
-
Do rondla wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy środek z laski wanilii oraz sparzony zielony pieprz, wsypujemy odważony crème brûlée, przegotowujemy.
-
Tak przygotowaną masę wlewamy do naczynia i pozostawiamy na minimum 6 godzin do związania w lodówce.
-
Po tym czasie na powierzchnię crème wsypujemy cienką warstwę cukru brązowego, opalamy palnikiem do skarmelizowania powierzchni.
-
Całość dekorujemy plastrami soczystego mango oraz pestkami granatu, kompozycję dopełniamy małymi listkami świeżej melisy .
Składniki
owoce, zioła:
mango – 2 szt,
owoce granatu – 2 szt,
melisa – 1 doniczka
nabiał:
śmietanka 36% – 0,75 l,
mleko 3,2% – 0,75 l
pozostałe:
crème brûlée – 0,2 kg,
wanilia laska – 2 szt,
pieprz zielony marynowany – 50 g,
cukier brązowy – 150 g.
Cooking is about creating something delicious for someone else