Przekładaniec faworkowy z musem twarogowym
1,5 godziny
4
Jak przygotować
-
Mąkę, sól, cukier dokładnie wymieszaj, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieć ciasto, schłódź w lodówce.
-
Następnie rozwałkuj i wykrój równe prostokąty. Usmaż na oleju.
-
Ser twarogowy mielony zblenduj z odrobiną śmietany i cukru pudru, do niewielkiej jego części dodaj odrobinę soku z granatu. Owoc dokładnie obierz, pozbywając się skórki.
-
Na blaty usmażonego ciasta faworkowego szprycuj mus twarogowy, układając na nim pestki granatu i tworząc przekładańca.
-
Z zabarwionej części musu stwórz dekoracyjny pasek na talerzu. Wykorzystaj też sok z owocu, skrapiając nim dekoracyjnie talerz, dołóż listki świeżej mięty i pozostałe pestki granatu.
Składniki
mąka – 2 szklanki – 300 g
żółtka – 4 sztuki
spirytus – 1 łyżka
cukier – 1/2 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
kwaśna śmietana – 5 łyżek + zapas
cukier puder – 20 g
ser twarogowy mielony – 10 łyżek
owoc granatu – 1 sztuka
mięta – do dekoracji
olej – do smażenia