Panna cotta z malinami

czas przygotowania

1,5 godziny

porcje

4

Jak przygotować

  • Maliny umieść w garnku z cukrem i 2 łyżkami wody. I gotuj przez około 10 minut aż powstanie sos.

  • Gotowy sos przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek. Powinno go być 1/2 szklanki. Żelatynę połącz z 3 łyżkami zimnej wody i dokładnie zamieszaj. Odstaw na 10 minut.

  • W międzyczasie rozetnij wanilię i wyskrob ziarenka do rondelka ze śmietaną i cukrem. Całość powoli doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj rózgą aż żelatyna się rozpuści. Odstaw na 10 minut aby śmietana nabrała aromatu wanilii.

  • Po tym czasie wyjmij laskę, dodaj sos malinowy pozostawiając 2/3 łyżki do dekoracji.

  • Masę przelej do foremek i wstaw do lodówki na 24 godziny aż stężeje.

  • Gotową panna cotte podawać z sosem malinowym.

Składniki

Śmietanka 36% – 2 szklanki
Wanilia – 1 laska
Cukier – 1/2 szklanki + 1/2 szklanki
Żelatyna – 1,5 łyżki ok. 15 g
Maliny mrożone – 2 szklanki
Świeże maliny do dekoracji

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

-->