Panna cotta z malinami
1,5 godziny
4
Jak przygotować
-
Maliny umieść w garnku z cukrem i 2 łyżkami wody. I gotuj przez około 10 minut aż powstanie sos.
-
Gotowy sos przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek. Powinno go być 1/2 szklanki. Żelatynę połącz z 3 łyżkami zimnej wody i dokładnie zamieszaj. Odstaw na 10 minut.
-
W międzyczasie rozetnij wanilię i wyskrob ziarenka do rondelka ze śmietaną i cukrem. Całość powoli doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj rózgą aż żelatyna się rozpuści. Odstaw na 10 minut aby śmietana nabrała aromatu wanilii.
-
Po tym czasie wyjmij laskę, dodaj sos malinowy pozostawiając 2/3 łyżki do dekoracji.
-
Masę przelej do foremek i wstaw do lodówki na 24 godziny aż stężeje.
-
Gotową panna cotte podawać z sosem malinowym.
Składniki
Śmietanka 36% – 2 szklanki
Wanilia – 1 laska
Cukier – 1/2 szklanki + 1/2 szklanki
Żelatyna – 1,5 łyżki ok. 15 g
Maliny mrożone – 2 szklanki
Świeże maliny do dekoracji