post image

Wyniki konkursu kulinarnego „Czas na rybę”!

Za nami konkurs kulinarny „Czas na rybę”! W zmaganiach wzięło udział 12 uczestników podzielonych na dwuosobowe zespoły. Nasi reprezentanci –  Krzysztof Klimaszewski z Brasserie Selgros oraz Łukasz Wódz z Instytutu Kulinarnego Transgourmet – zajęli 2 miejsce. Serdecznie gratulujemy!

Tegoroczna edycja konkursu odbyła się 7 października 2023 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie i była podzielona na dwie kategorie. W pierwszej rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, w drugiej zaś – profesjonalni Szefowie Kuchni. Zadaniem zespołów było przygotowanie w ciągu 90 minut dania z wykorzystaniem obowiązkowego składnika – karpia opolskiego. Efekty pracy oceniało 10-osobowe jury, któremu przewodniczył Marcin Soból, Prezes Euro-Toques Polska.

W zakwalifikowanej do ścisłego finału dwunastce znaleźli się nasi reprezentanci Krzysztof Klimaszewski i Łukasz Wódz. Podczas konkursu przygotowali karpia w chałce, „kawior grzybowy”, korzenne puree dyniowe, sałatkę „Waldorf” oraz sos maślany. Elegancja połączona z wyjątkowym połączeniem smaków przypadła do gustu jurorom i otrzymała wysokie, drugie miejsce. Zwycięzcami okazali się Kamil Bujdasz i Paweł Baran ze Starego Browaru Rzeszowskiego. Gratulujemy!

Konkurs „Czas na rybę” jest organizowany od 2018 roku przez Grupę Rybacką „Opolszczyzna” oraz Kamila Klekowskiego – Szefa Kuchni i popularyzatora regionalnych produktów, zwłaszcza ryb. Głównym celem wydarzenia jest promocja karpia i przełamywanie związanych z nim stereotypów. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku.

Fot: Good Lookin Food Photography

-->