post image

W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyła się pierwsza edycja szkolenia sędziowskiego

Instytut Kulinarny Transgourmet przeprowadził pierwsze szkolenie poświęcone sędziowaniu podczas konkursów kulinarnych. W wydarzeniu, które odbyło się w dniach 21-22 sierpnia, wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski. Celem warsztatów jest podniesienie kwalifikacji osób związanych z branżą HoReCa oraz ujednolicenie systemu oceny dań przygotowywanych podczas konkursów kulinarnych.

Szkolenie sędziowskie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet zostało przeprowadzone przez wykwalifikowanych sędziów oraz zawodników: Marcina Gruszkę (Hot Kitchen & Culinary Art Regional Judge B), Michała Świerada (Pastry Arts Competition Seminary) oraz Bartosza Petera (Poland National Culinary Team Captain). Podczas pierwszego dnia uczestnicy mieli okazję zapoznać się z pełnym zakresem oceny dla poszczególnych rodzajów konkursów zgodnie z międzynarodowymi standardami WORLDCHEFS®. Zdobyta wiedza została sprawdzona podczas testu, w trakcie którego zadaniem Szefów Kuchni było znalezienie błędów na przygotowanych stanowiskach konkursowych oraz ocena jednego z zadań konkursowych.

Drugiego dnia szkolenia odbyły się z kolei praktyczne warsztaty polegające na przygotowaniu i wspólnym wykonaniu 3-daniowego menu konkursowego w kategorii „Hot Kitchen”. Po zakończeniu zadania kursanci wzięli udział w dyskusji na temat kompozycji i zastosowanych technik kulinarnych.

– Kursy i warsztaty kulinarne nie są w Polsce rzadkością, ale w branży gastronomicznej zdecydowanie brakowało inicjatywy, która pokazywałaby, jak profesjonalnie, uczciwie i rzetelnie oceniać dania konkursowe. Aby rywalizacja między kucharzami miała sens, jurorzy muszą kierować się ujednoliconymi zasadami i brać pod uwagę określone czynniki. Wierzę, że szkolenie dla przyszłych sędziów w konkursach kulinarnych to nie tylko szansa na zdobycie nowych kompetencji dla profesjonalnych kucharzy, lecz także duży krok na drodze do podnoszenia standardów branży gastronomicznej.

Mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

W pierwszej edycji szkolenia wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski:

  • Martin Gimenez Castro –  Tuna, Ceviche Bar
  • Marcin Soból – EURO-TOQUES POLSKA
  • Marek Rybacki – Szef Kuchni, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2012
  • Mariusz Zając – EURO-TOQUES POLSKA
  • Radosław Kłapacz – Chef Service – usługi gastronomiczno-szkoleniowe, EURO-TOQUES POLSKA
  • Marek Namysłowski – Klinika Uzdrowiskowa „Pod Tężniami”, EURO-TOQUES POLSKA
  • Krzysztof Klimaszewski – Brasserie Selgros-Piaseczno
  • Tomasz Ziółkowski – Silver Catering Łódź

Informacje o kolejnych edycjach szkolenia sędziowskiego będą dostępne na stronach i social mediach Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Kurs jest przeznaczony dla profesjonalnych Szefów Kuchni, którzy chcą poznać szczegółowe zasady oceny dań podczas konkursów kulinarnych.

-->