post image

Solidna porcja wiedzy dla nauczycieli ze szkoły gastronomicznej w Lublinie

Na początku marca Instytut Kulinarny Transgourmet gościł nauczycieli ze szkoły gastronomicznej z Lublina na dwudniowych warsztatach. Pod okiem naszych doświadczonych trenerów, Bartosza Petera i Łukasza Wódza, nauczyciele mieli okazję zdobyć wiedzę na temat szerokiej gamy tematów związanych z kulinariami.

Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się z technikami w kuchni molekularnej, takimi jak żelowanie, espumy, pianki, sferyfikacja czy emulgacja. Biorący udział w spotkaniu poznali również sposoby przygotowania  finger food i monoporcji oraz sporządzania dań głównych z dziczyzny, perliczki i cielęciny, przy wykorzystaniu różnorodnych technik: sous-vide, confit, smażenia i karmelizacji mięsa oraz marynowania vacum.

Warsztaty obejmowały również sporządzanie przystawek z bażanta, wołowiny czy dorsza skrei oraz przygotowywanie deserów z surowców niekonwencjonalnych. Uczestnicy mieli również okazję nauczyć się, jak prezentować potrawy na talerzu w nowoczesnym stylu.

Warsztaty zakończyły się pamiątkowym zdjęciem, które podsumowało owocnie spędzony czas w Instytucie Kulinarnym.

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w warsztatach i szkoleniach, które regularnie odbywają się w Instytucie Kulinarnym!

-->