post image

Smaki kuchni azjatyckiej – warsztaty dla Szkoły Gastronomicznej ZST z Częstochowy

Kuchnia azjatycka to popularny trend w gastronomii, a także ciekawy temat na warsztaty ze względu na różnorodność, jaką oferuje i aromatyczne dania pełne warzyw. W ostatnich dniach w Instytucie Kulinarnym Transgourmet gościliśmy Szkołę Gastronomiczną ZST z Częstochowy, z którą nawiązaliśmy współpracę.
Szkolenie dla uczniów poprowadzili nasi eksperci: Bartosz Peter, Bartłomiej Gora oraz Łukasz Wódz. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z klasykami dań z Azji, takimi jak sushi z krewetką w tempurze, mango, ogórkiem, pieczonym łososiem, serkiem oraz awokado czy sałatką tajską, do której przygotowania użyto polędwiczkę, owoce morza, przyprawę pięciu smaków, chrupiące warzywa i sos sweet chili. Wspólnie ugotowaliśmy też nudle po chińsku, które powstały przy użyciu makaronu, sosu hoisin, kurczaka, papryki, cebuli oraz kapusty pak choi. 

Część uczestników miała też okazję wziąć udział w  kursie baristycznym pod okiem naszej wykwalifikowanej baristki – Zuzanny Kamińskiej. To był dzień pełen nowych doświadczeń!

Zapraszamy szkoły gastronomiczne z całej Polski do współpracy oraz wzięcia udziału w ciekawych, rozwijających warsztatach w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

-->