post image

Relacja z warsztatów kulinarnych dla zwycięzców „Bitwy na drobiowe smaki 2”

Za nami warsztaty kulinarne dla laureatów drugiej edycji konkursu „Bitwa na drobiowe smaki”. Młodzi kucharze poznali tajniki kilku popularnych dań z różnych regionów świata. Ponadto mieli okazję przetestować zdobytą wiedzę w praktyce pod okiem Bartosza Petera, eksperta Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Nie ulega wątpliwości, że mimo młodego wieku zwycięzcy konkursu wiedzą już wiele o drobiu – w końcu był to główny temat wydarzenia. Dlatego też szkoleniowe menu skupiało się na innych produktach. Uczestnicy warsztatów zmierzyli się z 5 różnymi daniami:

  • przystawka – tatar z tuńczyka z piklowaną cebulką i kremem kawiorowym,
  • I danie – krem z pasternaku i gruszki z oliwą z chorizo,
  • II danie – smażony  filet z dorady z tapenadą oliwkową i majonezem bazyliowym,
  • II danie – grillowany stek T-bone z frytkami z batata i sałatką cezar,
  • deser – chrupiący ptyś z kremem pâtissière i macedonią z truskawek.

Warsztaty kulinarne były jedną z nagród dodatkowych dla laureatów „Bitwy na drobiowe smaki” – konkursu, którego celem jest doskonalenie umiejętności kulinarnych początkujących kucharzy i obalenie mitów na temat mięsa drobiowego. W wydarzeniu organizowanym przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj mogą wziąć udział uczniowie szkół o profilu gastronomicznym. Finał konkursu odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, więc dla laureatów konkursu był to nostalgiczny powrót do miejsca, z którego na pewno mają wspaniałe wspomnienia!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie podczas szkolenia i wspólną pracę nad zaproponowanym menu. Wierzymy, że zdobyte umiejętności będą przydatne zarówno w szkole, jak i późniejszym życiu zawodowym.

-->