post image

Działamy globalnie – szkolimy lokalnie! Kolejna szkoła gastronomiczna w gościnnych progach Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Kuchnia japońska to wyzwanie dla ambitnych. Jej zdrowotne walory i różnorodność jest powszechnie znana, ale zmierzenie się z tematem i to na początku drogi gastronomicznej, to nie lada wyzwanie. My  jednak znaleźliśmy śmiałków, a raczej to oni znaleźli nas! To uczniowie z niemal sąsiadującego z naszym Instytutem, Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego, ZS Nr 2 im. Emilii Plater z Zalesia Dolnego pod Piasecznem

A gdy już przyjechali, to zabraliśmy się za temat „gigant”, czyli zaczęliśmy „skręcać” sushi…  Sushi to klasyk, ale zadanie niełatwe – wiele rzeczy na to wpływa, jednak podstawa to właściwe przygotowanie ryżu. Jest jeszcze rolka, którą trzeba precyzyjnie zwinąć (a to nie takie proste, jak może się wydawać!).

Sushi daje również przeróżne możliwości na wykorzystanie wielu super zdrowych składników w jednej rolce, czyli wykazanie się kreatywnością. Trzeba je tylko odpowiednio zawinąć w Futomaki lub Uromaki, albo ułożyć na „górce” ryżu w formie Sashimi – i gotowe 😊. Jednak uwaga – trzeba się wykazać super wyczuciem i minimalistycznym podejściem, bo to w końcu temat z dalekiego zakątka świata, a tam za przesadą nie przepadają.

To wszystko trenowali ambitni uczestnicy warsztatów pod okiem prowadzącego Trenera Bartka Gory. W nagrodę za włożony wysiłek, przeszli do trochę łatwiejszego, ale za to jak aromatycznego tematu, jakim jest Pad Thai. Ta część szkolenia również zakończyła się sukcesem!

Na koniec czas na deser! Warsztaty zakończyliśmy Creme Brulee okraszonym świeżymi owocami, gdyż nie tylko walory smakowe mają dla nas znaczenie – zdrowotne przede wszystkim. Tego uczymy podczas każdych warsztatów z młodymi adeptami sztuki kulinarnej, niech niosą tę wiedzę i doświadczenie w świat… W końcu lokalne (szkolenie) może mieć efekt globalny 😊 – świat stoi otworem dla młodych, ambitnych i kreatywnych.


Zapisz się na szkolenie!


-->