Znamy Laureatów drugiej edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
27 marca 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się finał konkursu o Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego. Do zawodów stanęło dziewięć dwuosobowych drużyn, reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski.
Młodzi kucharze musieli wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku i estetyką podania. Uczestnicy mieli na przygotowanie dwóch dań półtorej godziny. W tym czasie musieli wykonać autorskiego tatara z polskiego mięsa wołowego i danie główne, na bazie schabu z polskiej wieprzowiny.
Efekty oceniało jury w składzie: Jarek Walczyk – przewodniczący składu jurorskiego – Kurt Scheller, Bartłomiej Gora – doradca kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Teo Vafidis oraz Magda Klejzerowicz – przedstawicielka Związku POLSKIE MIĘSO.
Pierwsze miejsce: Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Przystawka: Tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym
Danie główne: Polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace
Drugie miejsce: Julia Gilner i Natalia Kostka, Zespół Szkół nr 7 w Tychach.
Przystawka: Tatar wołowy/ ciastko cebulowe/ majonez szczypiorkowy/ marynowane grzybki shimeji/ cebulka perłowa/ suszone żółtko
Danie główne: Schab z kością/ puree ziemniaczano- tymiankowe/ sos z zielonego pieprzu/ chips z marchewki i pietruszki/ piklowana rzodkiewka/ piana z mizerii
Trzecie miejsce: Julia Formejster i Artur Gleba, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie.
Przystawka: Tatar wołowy/ piklowana cebula/ żel z kiszonego ogórka/ piana chili/ wędzony majonez/ grzanka z chleba Vermont/ oliwa lubczykowa
Danie główne: Stek ze schabu złotnickiego/ veloute selerowe/ puree ziemniaczane z gorczycą/ piana z borowików/ demi glace/ karmelizowane warzywa/ oliwa ziołowa/ prażona gryka
W tym roku przyznano także dwie nagrody specjalne. Dyplom za „Najlepszą przystawkę z mięsa wołowego” przypadł Julii Gilner i Natalii Kostce z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Ich tatar wołowy z ciastkiem cebulowym, majonezem szczypiorkowym, marynowanymi grzybkami shimeji, perłową cebulką i suszonym żółtkiem najbardziej zachwycił podniebienia jurorów.
Natomiast wyróżnienie w kategorii „Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego” otrzymali Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski – reprezentanci warszawskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, którzy przygotowali polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.