Za nami szkolenie „Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”
Tatar wołowy, barsz biały z kurkami i pierogi z twarogiem były głównymi tematami szkolenia amatorskiego „Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”, które odbyło się 17 sierpnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Warsztaty poprowadzili nasi eksperci – Bartosz Peter i Łukasz Wódz.
Podczas kilkugodzinnego szkolenia uczestnicy mieli okazję poznać techniki kulinarne, które umożliwiały przygotowanie tradycyjnych dań kuchni polskiej we współczesnym wydaniu. Łączenie klasyki z nowoczesnością to aktualnie jeden z najważniejszych trendów restauracyjnych, który pozwala odkryć na nowo charakter doskonale znanych potraw.
Kursanci pod czujnym okiem profesjonalistów z Instytutu Kulinarnego Transgourmet przygotowali 3 potrawy:
przystawka – tatar wołowy z piklami na podpłomyku,
pierwsze danie – barszcz biały z kurkami i jajkiem przepiórczym,
drugie danie – pierogi z twarogiem i karmelizowaną cebulą.
Oto jeden z przepisów, nad którymi pracowali uczestnicy warsztatów:
Barszcz biały z kurkami i jajkiem przepiórczym
Składniki:
ZUPA:
Wywar warzywny lub wędzonka – 1 szklanka
Zakwas – 1/3 szklanki
Majeranek – 1/3 łyżeczki
Śmietanka 36% – 1/3 szklanki
Czosnek – 1/2 ząbku
Sól, pieprz do smaku
WYKOŃCZENIE:
Jajko przepiórcze – 1 sztuka
Mięso pieczyste – 1 łyżka (poszarpane mięso)
Puree ziemniaczane – 2 łyżki
Kurki – 1 garść
Szalotka piklowana
Olej zielony
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki poza zakwasem zagotować, zakwas dokładnie wymieszać i powoli wlać do zupy. Całość gotować 2-3 minuty i doprawić do smaku.
Jaja przepiórcze gotować 2 minuty we wrzątku, następnie szybko schłodzić i obrać.
Puree ziemniaczane podgrzać i doprawić do smaku.
Kurki przesmażyć na oleju z masłem, doprawić do smaku. Pod koniec dodać poszarpane mięso. Całość posypać posiekanym szczypiorem.
Na talerzu ułożyć puree, na górę ułożyć szarpane mięso z kurkami, całość ozdobić jajkiem przepiórczym, kawałkami piklowanej szalotki oraz zielonym olejem.
Jeśli pracujesz jako kucharz lub chcesz przygotować się do pracy w gastronomii, śledź naszą stronę internetową i social media. Poza branżową wiedzą znajdziesz tu również informacje o warsztatach, spotkaniach i praktycznych szkoleniach prowadzonych przez ekspertów z Instytutu Kulinarnego Transgourmet.