post image

Za nami szkolenie „Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”

Tatar wołowy, barsz biały z kurkami i pierogi z twarogiem były głównymi tematami szkolenia amatorskiego „Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”, które odbyło się 17 sierpnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Warsztaty poprowadzili nasi eksperci – Bartosz Peter i Łukasz Wódz.

Podczas kilkugodzinnego szkolenia uczestnicy mieli okazję poznać techniki kulinarne, które umożliwiały przygotowanie tradycyjnych dań kuchni polskiej we współczesnym wydaniu. Łączenie klasyki z nowoczesnością to aktualnie jeden z najważniejszych trendów restauracyjnych, który pozwala odkryć na nowo charakter doskonale znanych potraw.

Kursanci pod czujnym okiem profesjonalistów z Instytutu Kulinarnego Transgourmet przygotowali 3 potrawy:

przystawka – tatar wołowy z piklami na podpłomyku,

pierwsze danie – barszcz biały z kurkami i jajkiem przepiórczym,

drugie danie – pierogi z twarogiem i karmelizowaną cebulą.

Oto jeden z przepisów, nad którymi pracowali uczestnicy warsztatów:

Barszcz biały z kurkami i jajkiem przepiórczym

Składniki:

ZUPA:

Wywar warzywny lub wędzonka – 1 szklanka

Zakwas – 1/3 szklanki

Majeranek – 1/3 łyżeczki

Śmietanka 36% – 1/3 szklanki

Czosnek – 1/2 ząbku

Sól, pieprz do smaku

    WYKOŃCZENIE:

    Jajko przepiórcze – 1 sztuka

    Mięso pieczyste – 1 łyżka (poszarpane mięso)

    Puree ziemniaczane – 2 łyżki

    Kurki – 1 garść

    Szalotka piklowana

    Olej zielony

      PRZYGOTOWANIE:

      Wszystkie składniki poza zakwasem zagotować, zakwas dokładnie wymieszać i powoli wlać do zupy. Całość gotować 2-3 minuty i doprawić do smaku.

      Jaja przepiórcze gotować 2 minuty we wrzątku, następnie szybko schłodzić i obrać.

      Puree ziemniaczane podgrzać i doprawić do smaku.

      Kurki przesmażyć na oleju z masłem, doprawić do smaku. Pod koniec dodać poszarpane mięso. Całość posypać posiekanym szczypiorem.

      Na talerzu ułożyć puree, na górę ułożyć szarpane mięso z kurkami, całość ozdobić jajkiem przepiórczym, kawałkami piklowanej szalotki oraz zielonym olejem.

        Jeśli pracujesz jako kucharz lub chcesz przygotować się do pracy w gastronomii, śledź naszą stronę internetową i social media. Poza branżową wiedzą znajdziesz tu również informacje o warsztatach, spotkaniach i praktycznych szkoleniach prowadzonych przez ekspertów z Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

        -->