Za nami smaczne i aromatyczne warsztaty „Czas na gęsinę”
To było wyjątkowo inspirujące wydarzenie! Dziennikarze, blogerzy i krytycy kulinarni mieli przyjemność wziąć udział w warsztatach „Czas na gęsinę”, które odbyły się 25 października 2023 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros – Piaseczno. Szkolenie poprowadził zespół ekspertów w składzie: Artur Moroz, Bartosz Peter i Cristina Catese.
Gęsina to wyjątkowe mięso wykorzystywane od wieków w kuchni europejskiej i światowej. Niestety, dziś jest już trochę zapomniana – w domach i restauracjach często zastępują ją łatwiej dostępne i popularniejsze rodzaje drobiu, np. kurczak lub kaczka. Warsztaty organizowane w Instytucie Kulinarnym Transgourmet były świetną okazją do przypomnienia sobie o tym produkcie i zasadach jego obróbki.
Podczas spotkania uczestnicy zostali podzieleni na 2-osobowe zespoły, w ramach których przygotowywali dania z gęsiną w roli głównej. Goście przez cały czas mogli liczyć na wsparcie i rady ekspertów, którzy chętnie dzielili się swoim doświadczeniem i tłumaczyli niuanse w przepisach. Wszyscy uczestnicy poradzili sobie z zadaniem doskonale, a w Instytucie Kulinarnym Transgourmet unosił się niezwykły aromat przyrządzanych potraw. Warsztaty zakończyły się degustacją. Uczestnicy otrzymali w prezencie najlepszej jakości tuszkę gęsią (Gęś Biała Kołudzka).
Celem wydarzenia była promocja akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Na Kujawach i Pomorzu gęś jest tradycyjnie przyrządzana z okazji Święta Niepodległości.