Wielkie osiągnięcie Polskiej Reprezentacji na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie! Nasi kucharze wracają z workiem pełnym medali
W środę, 7 lutego zakończyła się Olimpiada Kulinarna IKA 2024, największy i najstarszy międzynarodowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się co cztery lata w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, której członkami są Bartosz Peter i Łukasz Wódz z Instytutu Kulinarnego Transgourmet wróciła do kraju z imponującym dorobkiem jednego złotego i dwóch srebrnych medali, zdobywając uznanie we wszystkich konkurencjach, w których startowała. Sponsorem polskiej kadry jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, a miejscem treningów i przygotowań do Olimpiady był Instytut Kulinarny Transgourmet.
Gospodarzem tegorocznej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA było Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD), a wydarzenie zgromadziło ponad 2000 szefów kuchni z kilkudziesięciu krajów. Reprezentacja Polski, pod przewodnictwem kapitana drużyny i eksperta w Instytucie Kulinarnym Transgourmet Bartosza Petera zdobyła dwa srebrne medale w kategoriach – Restaurant of Nations (przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości) oraz Chef’s Table (sporządzenie od podstaw rozbudowanego menu dla 12 osób). Warto podkreślić, że obie konkurencje są niezwykle wymagające i aby sprostać zadaniu trzeba zaprezentować umiejętności na najwyższym, światowym poziomie!
– Jesteśmy dumni z naszego osiągnięcia! Trzy medale zdobyte dla Polski w tak prestiżowych zawodach to wielki powód do radości dla wszystkich członków kadry. Jako kapitan chce podziękować wszystkim za ogromne zaangażowanie tu na miejscu w Stuttgarcie i w trakcie wielu miesięcy przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Razem z naszymi partnerami tworzymy historię polskiej gastronomii, godnie reprezentując nasz kraj na arenie międzynarodowej.
mówi Bartosz Peter, kapitan kadry i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Historycznym osiągnięciem może pochwalić się też Weronika Gurynow, reprezentantka Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów, która zdobyła złoty medal w kategorii Culinary Art. To nie pierwsze znaczące osiągnięcie Weroniki, która już wcześniej zaimponowała swoimi umiejętności, wygrywając w 2022 r. polską edycję organizowanego przez Transgourmet i Selgros konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych.
Kryteria oceny na Olimpiadzie Kulinarnej są bardzo szczegółowe. Jury ocenia nie tylko smak, konsystencję i jakość składników, ale też zastosowanie różnych technik, symetrię ułożenia, zapach oraz temperaturę dania i talerza.
Wielkie gratulacje dla całego zespołu Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który pełnił nieocenioną rolę w przygotowaniach kadry do startu w Olimpiadzie oraz w trakcie zawodów na miejscu w Stuttgarcie.