post image

Relacja z warsztatów kulinarnych „Burger & Co.”

Ich historia miała swój początek w Stanach Zjednoczonych, ale w szybkim tempie zyskały popularność na całym świecie. Burgery, bo o nich mowa, przyrządza się dzisiaj na tysiące różnych sposobów. Uczestnicy indywidualnych warsztatów kulinarnych „Burger & Co.” mieli okazję poznać kilka z nich.

Celem szkolenia zorganizowanego przez Instytut Kulinarny Transgourmet było przekazanie przekrojowej wiedzy i poszerzenie umiejętności z zakresu przygotowania burgerów – od wyboru mięsa najlepszej jakości, przez formowanie idealnych kotletów burgerowych, aż po techniki łączenia składników i smaków. Podczas 4-godzinnych zajęć uczestnicy zmierzyli się nie tylko z tradycyjną wersją dania, lecz także nietypowymi wariacjami na jego temat. Na warsztatowe menu złożyły się 3 pozycje:

  • klasyczny cheeseburger z domowymi piklami i maślaną bułką,
  • Fish Burger z sosem z prażonych ziaren kolendry, limonki oraz guacamole
  • burger Korean Fried Chicken z sosem mango, ogórkiem i kolendrą

Do przyrządzenia tej ostatniej propozycji zostało wykorzystanych ponad 30 składników, które prezentujemy na poniższej liście.

Burger Korean Fried Chicken:

  • Mięso z udka kurczaka ze skórą
  • Maślanka
  • Sriracha
  • Pasta z czosnku
  • Sól, pieprz
  • Jajko
  • Mąka pszenna
  • Gluten pszenny
  • Przyprawy: według uznania

Dodatki:

  • Kapusta czerwona
  • Dymka
  • Ogórek
  • Mango
  • Kolendra
  • Sezam
  • Sól, pieprz
  • Cukier do smaku
  • Sok z limonki do smaku

Sos:

  • Białko w proszku
  • Pulpa mango
  • Sok z limonki
  • Tajska bazylia
  • Olej roślinny

Bułka:

  • Mąka pszenna 00
  • Mąka ryżowa
  • Mleko
  • Drożdże
  • Proszek do pieczenia
  • Cukier
  • Sól
  • Olej

Z dokładnymi proporcjami oraz zasadami łączenia składników możesz zapoznać się podczas warsztatów kulinarnych „Burger & Co.”, które prowadzą eksperci Instytutu Kulinarnego Transgourmet – Bartosz Peter, Marek Burkacki, Bartłomiej Gora, Łukasz Wódz i Zuzanna Kamińska. Informacje o najnowszych terminach szkolenia będą dostępne na naszej stronie internetowej oraz w social mediach. W kursie z zakresu przygotowania burgerów mogą wziąć udział zarówno kucharze z doświadczeniem, jak i osoby, które dopiero planują rozpocząć karierę w branży gastronomicznej.


Zapisz się na szkolenie!


-->