Relacja z warsztatów kulinarnych „Burger & Co.”
Ich historia miała swój początek w Stanach Zjednoczonych, ale w szybkim tempie zyskały popularność na całym świecie. Burgery, bo o nich mowa, przyrządza się dzisiaj na tysiące różnych sposobów. Uczestnicy indywidualnych warsztatów kulinarnych „Burger & Co.” mieli okazję poznać kilka z nich.
Celem szkolenia zorganizowanego przez Instytut Kulinarny Transgourmet było przekazanie przekrojowej wiedzy i poszerzenie umiejętności z zakresu przygotowania burgerów – od wyboru mięsa najlepszej jakości, przez formowanie idealnych kotletów burgerowych, aż po techniki łączenia składników i smaków. Podczas 4-godzinnych zajęć uczestnicy zmierzyli się nie tylko z tradycyjną wersją dania, lecz także nietypowymi wariacjami na jego temat. Na warsztatowe menu złożyły się 3 pozycje:
- klasyczny cheeseburger z domowymi piklami i maślaną bułką,
- Fish Burger z sosem z prażonych ziaren kolendry, limonki oraz guacamole
- burger Korean Fried Chicken z sosem mango, ogórkiem i kolendrą
Do przyrządzenia tej ostatniej propozycji zostało wykorzystanych ponad 30 składników, które prezentujemy na poniższej liście.
Burger Korean Fried Chicken:
- Mięso z udka kurczaka ze skórą
- Maślanka
- Sriracha
- Pasta z czosnku
- Sól, pieprz
- Jajko
- Mąka pszenna
- Gluten pszenny
- Przyprawy: według uznania
Dodatki:
- Kapusta czerwona
- Dymka
- Ogórek
- Mango
- Kolendra
- Sezam
- Sól, pieprz
- Cukier do smaku
- Sok z limonki do smaku
Sos:
- Białko w proszku
- Pulpa mango
- Sok z limonki
- Tajska bazylia
- Olej roślinny
Bułka:
- Mąka pszenna 00
- Mąka ryżowa
- Mleko
- Drożdże
- Proszek do pieczenia
- Cukier
- Sól
- Olej
Z dokładnymi proporcjami oraz zasadami łączenia składników możesz zapoznać się podczas warsztatów kulinarnych „Burger & Co.”, które prowadzą eksperci Instytutu Kulinarnego Transgourmet – Bartosz Peter, Marek Burkacki, Bartłomiej Gora, Łukasz Wódz i Zuzanna Kamińska. Informacje o najnowszych terminach szkolenia będą dostępne na naszej stronie internetowej oraz w social mediach. W kursie z zakresu przygotowania burgerów mogą wziąć udział zarówno kucharze z doświadczeniem, jak i osoby, które dopiero planują rozpocząć karierę w branży gastronomicznej.
Zapisz się na szkolenie!