Przeciery owocowe w ofercie Selgros. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyły się testy produktowe
Wysokiej jakości przeciery owocowe marek Ponthier oraz Les Vergers Boiron zasiliły asortyment Selgros. Firma dbając o jak najwyższą jakość oferowanego asortymentu przeprowadziła testy produktowe w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Pod lupę wzięto nie tylko właściwości produktów, ale również możliwości wykorzystania ich w lokalach gastronomicznych.
Po przekrojowej prezentacji oferty puree i przecierów owocowych przyszedł czas na część degustacyjną. Potencjał produktów został pokazany na przykładzie deserów: panna cotty z imbirem i trawą cytrynową, musu z mango z granolą orzechową, lodów, kompotu morelowego, musu malinowego z różą oraz żelki truskawkowo-malinowej z musem owocowym.
Po skosztowaniu potraw z menu na uczestników spotkania czekało zadanie praktyczne – przyrządzenie dwóch dań wytrawnych z wykorzystaniem przecierów owocowych. Jednym z nich był miks sałat francuskich z serkiem camembert, chrupiącą brioszką i dressingiem malinowym, z kolei drugim – pierś z kurczaka z ryżem Venere, sałatką ziołową, sosem truskawkowym i demi glace.
– Dokładne zbadanie potencjału produktów, które planujemy wdrożyć do naszej oferty, jest jednym z kluczowych elementów strategii Selgros. Chcemy mieć pewność, że dajemy klientom nie tylko duży wybór, lecz także najwyższą jakość. Dlatego też w Instytucie Kulinarnym Transgourmet – poza szkoleniami i wydarzeniami branżowymi – organizujemy również testy produktowe. To gwarancja, że na naszych półkach pojawia się wyłącznie sprawdzony asortyment – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Przeciery owocowe marek Ponthier oraz Les Vergers Boiron wyróżniają się gładką, jednolitą konsystencją, dużą intensywnością smaku oraz naturalnym kolorem uzyskanym bez dodatku sztucznych barwników. W ofercie Selgros znalazły się m.in. pulpy z mango, truskawek, malin i granatu. Wszystkie produkty znajdują zastosowanie zarówno w domu, jak i profesjonalnej kuchni. Mogą być wykorzystane do przygotowania deserów (np. ciast, lodów, musów), przetworów, napojów (lemoniad, smoothies, herbat, koktajli alkoholowych i bezalkoholowych), a także jako dodatek do dań wytrawnych (np. w formie curry, sosów do mięs, ryb i sałatek oraz składnik marynaty). Instytut Kulinarny Transgourmet zaprasza dostawców i producentów żywności do współpracy nad pokazami, prezentacjami i testami produktowymi. Organizację różnorodnych wydarzeń umożliwia doskonale rozwinięte zaplecze techniczne i gastronomiczne – aula z widownią, sala konferencyjna, przestronne lobby z barem oraz studio kulinarne z profesjonalnymi stanowiskami do gotowania.