post image

Nowy smak świątecznej tradycji

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet rozpoczęły się wyjątkowo pysznie. Wszystko dzięki warsztatom kulinarnym „12 potraw świątecznych w wydaniu Poland National Culinary Team”, które odbyły się 1 grudnia 2023 r. w Piasecznie.

Tradycja 12 wigilijnych potraw już wkrótce zagości w wielu polskich domach. Jej korzenie nawiązują zarówno do liczby 12 apostołów, jak i do 12 miesięcy w roku. Tyle właśnie dań przygotowali uczestnicy warsztatów kulinarnych we współpracy z Kadrą Narodową Polskich Kucharzy. Wydarzenie poprowadzili: Bartosz Peter, Sebastian Krauzowicz, Maciej Hippler oraz Weronika Gurynow.

Goście z Warszawy oraz Łodzi poznali tajniki nadania klasycznym potrawom zupełnie nowego wymiaru smaku. Wśród przygotowywanych dań znalazły się m.in. barszcz na podwędzanym ziemniaku, grzybowa pasztetówka w towarzystwie korzennych bułeczek, filet z karpia na chlebie w sosie rodzynkowym oraz paszteciki inaczej – ptyś z kruszonką z czarnuszki, z kapustą i grzybami.

Bożonarodzeniowy aromat jeszcze długo unosił się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a wkrótce zagości również w domach uczestników warsztatów, którzy odtworzą nowo poznane smaki i podzielą się nimi z rodzinami przy wspólnym stole. Nadchodzą wyborne Święta!


Zapisz się na szkolenie!


-->