Najlepsza gęsina w Instytucie Kulinarnym Transgourmet
Niezwykle zdrowe mięso, które po wielu latach wraca jako przebój na polskie stoły, stało się głównym tematem warsztatów „Czas na Gęsinę”. Uczestnicy w dwuosobowych zespołach pod nadzorem i z pomocą profesjonalnych kucharzy przygotowali 10 różnych potraw z gęsiny. Wydarzenie było zorganizowane we współpracy z Samorządem Województwa Kujawsko-Pomorskiego i odbyło się 26 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Instytut Kulinarny Transgourmet to prawdziwa arena wymiany doświadczeń, zarówno dla kucharzy, jak i dla miłośników gotowania. To miejsce, które odwzorowuje kuchnie najlepszych europejskich restauracji, uhonorowanych gwiazdkami Michelin. Klienci mają do wyboru szeroką ofertę warsztatów kulinarnych, a także szkoleń barmańskich i baristycznych. Dodatkowym atutem jest lokalizacja w hali Selgros Cash&Carry, dzięki której warsztaty opierają się na szerokiej gamie produktów dostępnych na miejscu.
Akcja „Czas na Gęsinę” to okazja do poznania gęsi białej kołudzkiej, która jest najliczniejszą i najpopularniejszą rasą hodowlaną w Polsce. Mięso ma wysoką wartość odżywczą, charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu oraz dużą białka. Tłuszcz gęsi zaliczany jest do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych – zawiera dużo cennych wielonasyconych kwasów tłuszczowych. W województwie kujawsko-pomorskim udało się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, którego nieodłącznym elementem jest serwowana gęsina. Kampania realizowana przez Samorząd Województwa propaguje ten rodzaj mięsa, pokazując efektywne wykorzystanie tuszki gęsiej z uwzględnieniem tradycji kulinarnych i obecnych trendów w gastronomii.
Wśród zaproszonych na warsztaty uczestników znaleźli się dziennikarze i blogerzy kulinarni. Zostali podzieleni na dwuosobowe zespoły i każdy przygotował inną potrawę na bazie gęsiny. Wspierali ich Artur Moroz, szef kuchni, Marek Burkacki – Szef Kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz gość specjalny – Cristina Catese, szef kuchni pochodząca z Włoch, od kilkunastu lat mieszkająca w Polsce. Powstało 10 potraw m.in. czernina na gęsinie, pierś gęsia w sosie z czarnej porzeczki czy udo gęsie w kiszonej kapuście. Każdy z uczestników otrzymał tuszkę gęsią najlepszej jakości.