Indyk w nowej odsłonie, czyli inspirujące warsztaty kulinarne
3 października odbyły się wyjątkowe warsztaty poświęcone mięsu z indyka „Indyk ma wiele do dania!”. Uczestnicy mieli okazję odkryć różnorodne możliwości kulinarne, jakie oferuje ten często niedoceniany składnik mięsnych potraw.
Podczas warsztatów nasi specjaliści zaprezentowali, jak wykorzystać wszystkie 7 elementów mięsa z indyka oraz jakie techniki obróbki cieplnej najlepiej podkreślają jego walory smakowe. Uczestnicy nauczyli się, z jakimi dodatkami łączyć indyka, by zachwycić kubki smakowe gości i uczynić dania atrakcyjnymi wizualnie.
Razem z Bartoszem Peterem przygotowywali takie potrawy, jak:
- Jesienna terrina z indyka z grzybami, żurawiną i dynią
- Kanapka z pieczonym indykiem, konfiturą z karmelizowanej cebuli i piklowanymi warzywami
- Golonka z indyka w sosie musztardowym, kandyzowana kiszona kapusta, puree ziemniaczane z grzybami
- Sznycel z piersi indyka z palonym masłem, borowikiem i kaparami, pieczona dynia z ziemniakami i rozmarynem
- Jesienna zupa z grzybami, porem i klopsikami z indyka.
Warsztaty zakończyły się wręczeniem upominków oraz dyplomów.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział i mamy nadzieję, że nowo zdobyte umiejętności przyczynią się do rozwoju kulinarnego ich restauracji!