post image

Indyk w nowej odsłonie, czyli inspirujące warsztaty kulinarne

3 października odbyły się wyjątkowe warsztaty poświęcone mięsu z indyka „Indyk ma wiele do dania!”. Uczestnicy mieli okazję odkryć różnorodne możliwości kulinarne, jakie oferuje ten często niedoceniany składnik mięsnych potraw.

Podczas warsztatów nasi specjaliści zaprezentowali, jak wykorzystać wszystkie 7 elementów mięsa z indyka oraz jakie techniki obróbki cieplnej najlepiej podkreślają jego walory smakowe. Uczestnicy nauczyli się, z jakimi dodatkami łączyć indyka, by zachwycić kubki smakowe gości i uczynić dania atrakcyjnymi wizualnie.

Razem z Bartoszem Peterem przygotowywali takie potrawy, jak:

  • Jesienna terrina z indyka z grzybami, żurawiną i dynią
  • Kanapka z pieczonym indykiem, konfiturą z karmelizowanej cebuli i piklowanymi warzywami
  • Golonka z indyka w sosie musztardowym, kandyzowana kiszona kapusta, puree ziemniaczane z grzybami
  • Sznycel z piersi indyka z palonym masłem, borowikiem i kaparami, pieczona dynia z ziemniakami i rozmarynem
  • Jesienna zupa z grzybami, porem i klopsikami z indyka.

Warsztaty zakończyły się wręczeniem upominków oraz dyplomów.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział i mamy nadzieję, że nowo zdobyte umiejętności przyczynią się do rozwoju kulinarnego ich restauracji!