
Młodzi kucharze na najwyższym poziomie! Znamy zwycięzców konkursu Chefs en Or 2025.
Za nami wielki finał konkursu Chefs en Or 2025, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros. W finałowej rywalizacji, która odbyła się 24 kwietnia w naszym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wzięło udział dziewięciu najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Zwyciężczynią tegorocznej edycji została Natalia Kalenik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, która przygotowała pieczoną kaczkę w korpusie z żelką i salsą buraczaną.
Tematem tegorocznego finału była kaczka z botwiną lub burakiem i octem balsamicznym, a dodatkowym wyzwaniem był tajemniczy składnik – wybrany produkt marki własnej Transgourmet. Uczestnicy zaskoczyli jury nie tylko techniką i precyzją, ale także kreatywnością – na talerzach pojawiły się odważne połączenia smakowe, sezonowe produkty i przemyślane podejście less waste.
– Cieszę się, że coraz więcej młodych osób zgłasza się do konkursu Chefs en Or, bo to jeden z najlepszych konkursów w Polsce. Prace były higienicznie czyste, co przełożyło się na smak potraw – wybór zwycięzców nie był łatwy, bo wszystkie dania były naprawdę bardzo smaczne. Różnice w punktacji między pierwszymi trzema miejscami były minimalne, decydowały detale – mówił tuż po finale przewodniczący jury, Bartosz Peter.
Zwyciężczyni – Natalia Kalenik, nie kryła radości, tym bardziej, że był to jej drugi występ w konkursie Chefs en Or. – Atmosfera była bardzo dobra, świetnie mi się gotowało. Przygotowałam kaczkę w korpusie z sosem na bulionie kaczki, z mirabelkami, octem balsamicznym, żelką i salsą buraczaną z truskawką, szałwią i musztardą francuską. Dodałam krokiecik na beszamelu z pieczarkami i serem pleśniowym. Próbowałam tego przepisu wcześniej około 6 razy, by dopracować proporcje. To była długa droga, ale warto było – mówiła Natalia tuż po ceremonii rozdania nagród.
Drugie miejsce zajął Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, który przygotował sezonową kaczkę ze szparagami i smardzami.
Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, który zajął trzecie miejsce, serwując klasyczną pierś z kaczki z dzikim brokułem i burakiem. Iwo podkreślał: – Było miło i przyjemnie, gotowanie sprawiało mi radość. Wyciągnąłem cenne lekcje z uwag jury i jestem zadowolony z tego doświadczenia!
W skład jury finału weszli uznani eksperci kulinarni: Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, który przewodniczył obradom jury; Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Marek Burkacki, szef kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet; Krzysztof Klimaszewski, szef kuchni Brasserie Selgros Piaseczno oraz sędziowie techniczni – Bartłomiej Gora i Łukasz Wódz z Instytutu Kulinarnego.
I miejsce, Natalia Kalenik: Kaczka w korpusie z sosem na bulionie kaczki, z mirabelkami, octem balsamicznym, żelką i salsą buraczaną z truskawką, szałwią i musztardą francuską.
II miejsce Kornel Byzdra: Kaczka sezonowa ze szparagami i smardzami.
III miejsce Iwo Nowacki: Klasyczna pierś z kaczki z dzikim brokułem i burakiem.
Transgourmet i Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii w Polsce – nie tylko poprzez konkurs Chefs en Or, ale także przez współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski, profesjonalne szkolenia prowadzone w Instytucie Kulinarnym oraz działania edukacyjne na rzecz uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych.