post image

Bitwa na drobiowe smaki po raz czwarty!

W dniach 9–10 kwietnia 2025 roku w Instytucie Kulinarnym odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Wydarzenie przyciągnęło kucharzy z całego kraju, którzy rywalizowali w przygotowywaniu autorskich dań z wykorzystaniem drobiu.

Uczestnicy zaprezentowali niezwykłą kreatywność, serwując zarówno nowoczesne interpretacje klasycznych potraw, jak i zupełnie oryginalne kompozycje smakowe. Jury, złożone z cenionych szefów kuchni i ekspertów kulinariów, oceniało dania pod względem smaku, prezentacji oraz innowacyjności.

Po dwóch dniach pełnych emocji zmagań zwycięzcami zostali Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.

Drużyny, które otrzymały nagrody za poszczególne dania:

  • danie główne – Jagoda Jankowska i Weronika Kopała z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
  • zupa – Maja Brudzanowska i Kacper Pajewski z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 3 w Sosnowcu.
  • przystawka – Jadwiga Gan i Natalia Krawczak z Publicznej Szkoły Gastronomicznej HO-GA Technikum Gastronomiczne we Wrocławiu.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za stworzenie wyjątkowej atmosfery pełnej pasji i smaku. Już teraz zapraszamy na kolejne kulinarne wydarzenia w naszym Instytucie!