
Bitwa na drobiowe smaki po raz czwarty!
W dniach 9–10 kwietnia 2025 roku w Instytucie Kulinarnym odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Wydarzenie przyciągnęło kucharzy z całego kraju, którzy rywalizowali w przygotowywaniu autorskich dań z wykorzystaniem drobiu.
Uczestnicy zaprezentowali niezwykłą kreatywność, serwując zarówno nowoczesne interpretacje klasycznych potraw, jak i zupełnie oryginalne kompozycje smakowe. Jury, złożone z cenionych szefów kuchni i ekspertów kulinariów, oceniało dania pod względem smaku, prezentacji oraz innowacyjności.
Po dwóch dniach pełnych emocji zmagań zwycięzcami zostali Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
Drużyny, które otrzymały nagrody za poszczególne dania:
- danie główne – Jagoda Jankowska i Weronika Kopała z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
- zupa – Maja Brudzanowska i Kacper Pajewski z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 3 w Sosnowcu.
- przystawka – Jadwiga Gan i Natalia Krawczak z Publicznej Szkoły Gastronomicznej HO-GA Technikum Gastronomiczne we Wrocławiu.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za stworzenie wyjątkowej atmosfery pełnej pasji i smaku. Już teraz zapraszamy na kolejne kulinarne wydarzenia w naszym Instytucie!